O šampaňském ...
Šampaňské je ideálním partnerem pro každý prožitý okamžik
Respektujte však
následující rady ...
Ochrana:
- lahve skladujte na plocho, aby šampaňské bylo vždy v kontaktu s korkovou
zátkou
- chraňte šampaňské před světlem
- uchovávejte lahve pokud možno při konstantní teplotě 10 až 12 °C, abyste zabránili
kolísání teploty.
Ochutnávka:
- vložte lahvičku do chladničky po dobu nejméně 4 hodin
- nebo šampaňské osvěžte vložením lahve do kbelíku na šampaňské naplněného vodou a ledem
po dobu 30 minut (nepoužívejte mrazák, který ničí aroma)
- podávejte při teplotě 4 až 6 °C s vědomím, že se šampaňské zahřívá ve
sklenicích v průměru o 2 °C první minutu a o 1 °C každých 6 minut poté.
Dejte si pozor na sklo!
Žádné poháry. Šampaňské servírujte ve sklenkách, které jsou dostatečně tenké a vysoké, aby se
bublinky mohly plně rozvinout. Vyberte si flétny ve tvaru tulipánu, abyste
koncentrovali aroma a vyhnuli se jeho rozptýlení. Sklenice umyjte ve velmi horké
vodě bez saponátu, protože zbytky saponátu a leštidla "hasí" pěnu.
Samozřejmě je třeba se vyvarovat myčky nádobí.